​​

Orgel

In onze kerk staat – sinds 1974 – een Van den Heuvel orgel. De kast(t) waarin het is gebouwd is de oude kast van het oorspronkelijke Standaart-orgel wat vanaf 1914 in onze kerk gestaan heeft aan de oostkant van de kerk.

                                                                       

Bij de restauratie van de kerk in de 70er jaren is het orgel naar zijn huidige plek aan de westzijde van de kerk verplaatst.

Het orgel telt ongeveer 1.050 pijpen, verdeeld over 17 registers.

De dispositie van het orgel is als volgt:

Bovenklavier:

Onderklavier:

Pedaal:

Speelhulp:

Koppelingen:

Roerfluyt 8 voet Praestant 8 voet Fagot 16 voet Tremulant Manuaalkoppel
Praestant 4 voet Holpijp 8 voet Praestant 8 voet   Pedaalkoppel I
Fluyt 4 voet Octaav 4 voet Subbas 16 voet   Pedaalkoppel II
Woudfluyt 2 voet Octaav 2 voet      
Nasard 1½ voet Mixtuur 3-4 sterk      
Cimbel 2 sterk Sesquialter 2 sterk      
Vox Humana 8 voet Trompet 8 voet      

Een orgelkas(t) is het meubelstuk waar de orgelpijpen in staan. Inderdaad, de meeste orgelpijpen staan in de kast en niet vooraan. Neem het Nieuwpoortse orgel maar. Een totaal van ongeveer 1.050 pijpen. Vooraan staan er maar ongeveer 50.

Prestant betekent zoiets als: die vooraan staat. Inderdaad, de pijpen aan de voorkant (het front) zijn Prestantpijpen.  De meeste pijpen kunnen ook ‘spreken’ oftewel, er komt geluid uit als ze hun partijtje tenminste mogen meeblazen van de organist. De Prestanten zijn nog steeds een belangrijke registerfamilie in het orgel. In ons orgel staan er maar liefst zeven soorten (dat is bijna de helft van ons hele orgel) met de fraaie namen: Prestant, Octaaf, Mixtuur, Cimbel en Sesquialer. Vijf namen voor zeven soorten; dat komt omdat er ook nog verschillende toonhoogten mogelijk zijn.

Voor andere klankkleuren hebben de orgelbouwers om zich heen  gekeken naar de diverse muziekinstrumenten; herkenbaar voor de luisteraar. Vrij eenvoudig waren de verschillende soorten fluiten na te bootsen. Voor de registers verzon men bijpassende namen: Holpijp, Roerfluit (met een buisje, een zg. roer bovenin), Woudfluit en er bestaat ook nog de gewone Fluit.

Tongwerken brengen een ratelende of snaterende klank voort. Aan de namen van de tongwerken in ons orgel ‘hoort’ u al genoeg: het register Trompet geeft een heel behoorlijke imitatie weg van een echte trompet. De Fagot zorgt voor een zwaardere bastoon in het pedaal. In ons orgel zit ook nog een Vox Humana. Dat is een klein zangerig tongwerkje, niet echt met veel volume maar wel een register met sfeer!

Verder kent ons orgel een Tremulant, een voorziening die er voor zorgt dat de luchtdruk voor de orgelpijpen niet meer constant is, maar enigszins wisselt. Dat zorgt ervoor dat de melodie wat gaat golven; een beetje hoger, een beetje lager en dat in een tempo van ongeveer 120 slagen per minuut.

Meer informatie

vrijdag 18 september 2020 - Jakobus 5:16-18
Vertel elkaar wat je verkeerd gedaan hebt. En bid voor elkaar. Dan zullen jullie gered worden. Want als goede en eerlijke mensen tot God bidden en hem om iets vragen, zullen ze het zeker krijgen. Denk eens aan de profeet Elia. Hij was maar een gewoon mens, net als wij. Ooit vroeg hij aan God om het niet meer te laten regenen. En door zijn gebed regende het drieënhalf jaar niet. Er groeide niets meer op het land. Daarna vroeg Elia aan God om het wel te laten regenen. Toen kwam er weer regen uit de hemel, en alles op het land begon weer te groeien. -- Jakobus 5:16-18